grafische-musea.eu

Volksprenten in de media

Hoe maakte Nederland en zijn Koloniën kennis met de begrippen #volksprenten, #centsprenten, #oortjesprenten, #kinderprenten, #pestbladen, #eenbladdrukken, #heilingen, #beeldekenspapier, #mannekensbladen en #duimsprenten? Hoe kwamen deze begrippen in het nieuws?

De komst van (DELPHER) maakt het mogelijk ruim 1 miljoen historische kranten, tijdschriften en boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek op genoemde trefwoorden te onderzoeken.

Met grote dank aan Marty van Oortmerssen - Basart (✝) is dit onderzoek in 2017/2018 uitgevoerd voor Museum 't Oude Slot te Veldhoven met als resultaat een unieke bron voor zowel de professional als voor in de prentkunst geïnteresseerden.

Waar mogelijk zijn afbeeldingen aan de nieuwsartikelen toegevoegd uit de databank van het Rijksmuseum, het Geheugen van Nederland, DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren) en de Historische Drukkerij Turnhout.

Veel lees- en kijkplezier!

Frank van Oortmerssen

N.B. In sommige gevallen starten de bestanden wat traag op. Dit is afhankelijk van de gebruikte pc, tablet en / of smartphone.

 

 

Website door Forwart